Články
12.11.2013 - Iva Veselá
Špetka soli a špetka rozumu
Vysoký krevní tlak - strašák mnoha z nás, který může být zvýšen mnoha jinými příčinami. Ovšem nejvíce je v této souvislosti často zmiňována, je kuchyňská sůl. Existují zde skutečné souvislosti?
Sůl v naší výživě
Přibližně 10 % soli (chloridu sodného) je obsaženo v přírodních surovinách a potravinách, 15 % je přidáno při přípravě pokrmů a přisolováním během jídla a přibližně 75 % je přidáváno v průběhu výroby a zpracování potravin.
Již od počátků civilizace představuje sůl důležitou a cennou složku potravin, která se používá k jejich ochucování, konzervaci a ochraně před zkázou mikroorganismy. Je také nezbytná při přípravě některých potravin s výraznou chutí a texturou. Jak s se solí správně zacházet v kuchyni?
Úloha sodíku v lidském těle
Abychom pochopili, proč je sodík jedním z hlavních minerálů, na které bychom měli dbát, pojďme si říci, jaké jsou jeho hlavní funkce:
- pomáhá udržovat vodu v těle (zlepšení hydratace)
- společně s draslíkem slouží jako přenašeč nervových impulsů
- aktivátor některých enzymů
- ovlivňuje osmotický tlak tělesných tekutin
- s tím souvisí i objem krevní plazmy
- udržování acidobazické rovnováhy (vyváženost kyselin a zásad v organismu)
- je součástí žaludeční kyseliny chlorovodíkové
V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!
Víte, že...?
Kuchyňská sůl normálně prodávaná v běžných obchodech s potravinami bývá ze zdravotních důvodů jodizovaná - je do ní přidáno malé množství jódu ve formě jodidu draselného. Je tím zabezpečeno, že v populaci nevzniká deficit jódu, který by mohl být příčinou vleklých zdravotních poruch či nemocí.
Rizikové faktory pro vysoký tlak
Regulace vysokého krevního tlaku (hypertonie) je velmi důležitá, neboť vysoký tlak krve představuje jeden z největších rizikových faktorů pro vznik náhlých mozkových příhod. Se stoupajícím tlakem krve se rovněž zvyšuje nebezpečí mozkové mrtvice a bylo prokázáno, že již mírné zvýšení tlaku krve podstatně zvyšuje pravděpodobnost výskytu kardiovaskulárního onemocnění. Dalšími rizikovými faktory jsou:
- sůl v organismu působí velmi dráždivě a zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny
- choroby ledvin se často projevují otokem (důsledek nadměrného množství soli v organismu)
- chlorid sodný také brání vylučování močoviny a zhoršuje příznaky revmatismu a ekzémy
- pokusy prováděné na zvířatech s nadměrným přísunem soli v potravě ukázaly, že jejich játra byla plna krystalů močoviny a jejich selhání příčinou smrti
Tip výživového poradce
Pokud si chcete něčím "přisolit" a navíc získat celou řadu minerálů a důležitého jódu, používejte mořské řasy. Nejlepší formou pro všestranné používání jsou řasy Dulse vločky - můžete je přimíchat do salátů, rizot, těstovin, ale také si jimi posypat polévku nebo namazané pečivo. Chuťově nejsou nijak intenzivní, proto tolik neovlivní výslednou chuť pokrmů.
Římané na spekulace nedali
Sůl zvyšuje krevní tlak a povzbuzuje činnost nadledvinek. Důsledkem je pocit tepla, bdělosti a zdánlivě dobrého zdraví. Je však tento stav odrazem skutečnosti? Vědecky je dokázáno, že některé kmeny amerických indiánů a Eskymáci sůl nikdy nejedli a přitom se těšili dobrému zdraví. Staří Římané sůl považovali za posvátnou a není země, která by neměla řadu přísloví, týkajících se soli.
Faktory zvýšeného TK
K výskytu vysokého tlaku krve přispívá celá řada důležitých rizikových faktorů: genetické předpoklady, nedostatek pohybu, kouření, nadváha, nadměrná konzumace alkoholu a nadměrný příjem soli. V posledních letech byla zaměřena pozornost na souvislosti mezi nadbytkem soli v přijímané potravě a vysokým tlakem krve. Vědci na mezinárodní úrovni dospěli k poznání, že snížení příjmu soli již o 1/3 může mít příznivý vliv na zdravotní stav.
Výsledky výzkumu v této oblasti získané v průběhu několika posledních let rozvířily debatu mezi skupinou vědců, kteří podporují obecné snížení příjmu soli pro veškeré obyvatelstvo, a skupinou, podporující snížení příjmu soli jen u rizikových pacientů, kteří jsou na příjem soli zvláště citliví. Mimo to některé osoby mají genetické předpoklady pro výskyt mozkové mrtvice a mohou být proto citlivější na vyšší příjem soli. Velice nadějnou oblastí výzkumu je vývoj genetických a jiných metod, pomocí kterých by bylo možno včas rozeznat tyto rizikové skupiny osob.
Co můžeme pro sebe udělat?
Zatímco vědci pracují na vyjasnění vztahů mezi genetickými faktory, výživou a životním stylem, je možné doporučit snížení příjmu soli, a to zvláště pro starší osoby s vysokým tlakem krve. Pro převážnou část populace je vhodné:
- nekouřit
- udržovat si odpovídající tělesnou hmotnost
- alkohol pít jen příležitostně
- dbát na dostatek tělesného pohybu
- jíst dostatek ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva
- snížit spotřebu soli
Větší počet studií poukazuje na skutečnost, že draslík, vápník, hořčík a další minerální látky mohou ovlivňovat výši tlaku krve. Další studie zcela jistě vnesou více jasnosti do vztahů mezi výživovými faktory. V současné době platí jen jedna dobrá rada, stejná jako pro mnoho jiných věcí v životě - všeho s mírou.
Tip výživového poradce
Naopak na dostatečný příjem sodíku by měli dbát sportovci, u kterých se společně s potem vyplavuje nejen sodík, ale i další minerály. Snadno tak může dojít k disbalanci minerálních látek v těle.
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Funkční potravinyPozitivní účinky zeleného čaje
Složení potravin - přehled
Vlastnosti jehněčího a hovězího masa
Základ kvality našeho života - aneb doporučení pro každého